1. Home
  2. E-Mail
  3. E-mail gebruik en eigen maildomeinen.

E-mail gebruik en eigen maildomeinen.

Inleiding

Door de jaren heen is er veel veranderd in het gebruik van email en de hosting van mailboxen en eigen maildomeinen. Waar het een aantal jaar geleden nog gebruikelijk was om -vaak onbeperkt- mailadressen aan te maken en die vrij te gebruiken, zijn hier inmiddels helaas steeds meer voorwaarden en beperkingen in ontstaan.

Zo is het versturen van bulk mail voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven, al behoorlijk aan banden gelegd en kan dit via normale mailservers eigenlijk al niet meer.
Hiervoor zijn er tegenwoordig speciale mailing diensten, die dit voor u kunnen verzorgen. Meer daarover, leest u in dit artikel op onze FAQ site: Klik hier

Het versturen van e-mails kan tegenwoordig vaak ook alleen nog maar via de server die bij het domein van het afzenderadres hoort (i.v.m. SPF controle), en niet meer via elke willekeurige mailserver; zoals voorheen.
Maar ook het gebruik van linkjes, plaatjes en specifieke teksten in e-mails kan er vaak voor zorgen dat e-mails door spamfilters e.d. worden tegengehouden.

Die voorwaarden en beperkingen zijn helaas noodzakelijk, om de onophoudelijke strijd tegen Spam, virussen, afpersing en ander misbruik van emailverkeer het hoofd te kunnen blijven bieden, en (privacygevoelige-) informatie zoveel mogelijk te kunnen blijven beschermen.

Al deze extra beveiligingseisen vergen zodanig veel aan extra apparatuur, software, licenties, beheer en monitoring, dat het hosten van mailservers inmiddels helaas niet meer volstaat met een simpele mailserver; zoals vroeger.

Mailaccounts onder @ezorg.nl

Voor praktijken en apotheken die slechts enkele mailadressen nodig hebben, geen uitgebreide mailfunctionaliteit zoeken en geen eigen maildomein gebruiken, blijft E-Zorg nog steeds gratis @ezorg.nl mailboxen aanbieden. Dit is een service voor onze klanten, maar is beperkt tot maximaal 10 mailadressen per vaste E-Zorg verbinding.
Deze mailaccounts kunnen gebruikt worden in de E-Zorg webmail die een standaard mailomgeving biedt; zonder agenda functie of uitgebreide adresboek functionaliteiten.
Zo’n E-Zorg mailaccount kan ook op de werkplek worden ingesteld in een mailprogramma zoals Outlook, maar dat kan alleen via de vaste E-Zorg verbinding worden gebruikt; dus alleen vanuit de praktijk of apotheek.

Uw lokale systeembeheerder/ werkplekbeheerder kan u verder ondersteunen bij het instellen van uw mailprogramma.

Mailhosting eigen domeinen

Door alle extra eisen en kosten die tegenwoordig bij het hosten van een mailserver komen kijken, is dit eigenlijk veranderd van een gratis, extra functie/service die veel ICT bedrijven vaak aan hun klanten konden aanbieden, in een volwaardige hosting dienst die alleen nog door gespecialiseerde hosting partijen wordt aangeboden in de vorm van een betaald abonnement.

Voor E-Zorg betekent dit dat wij het hosten van eigen maildomeinen voor onze klanten op termijn zullen uit faseren en daarin geen nieuwe domeinen meer toe kunnen voegen.

Ook verschillende andere ICT dienstverleners in de zorg stoppen inmiddels met het hosten van eigen domeinen voor klanten.
Hierdoor zijn steeds meer zorginstellingen op zoek naar alternatieven, die wij hieronder verder beschrijven.

Waar kan uw eigen maildomein nog wel veilig gehost worden?

Er zijn op Internet allerlei hostingpartijen te vinden, die vaak tegen hele lage tarieven hosting van websites en maildomeinen aanbieden, maar voor een zorginstelling is het ook van belang dat de mailserver via veilige verbindingen gekoppeld kan worden met het Zorgnetwerk; zodat e-mails van/naar andere zorginstellingen niet via Internet verzonden hoeven te worden.
Die gebruikelijke hosting partijen die op Internet te vinden zijn, hebben meestal geen beveiligde koppeling met het zorgnetwerk.

Halverwege het jaar 2022 heeft E-Zorg een koppeling kunnen realiseren met de Office 365 mailomgeving van Microsoft.
Dat betekent dat hiermee een oplossing is gecreƫerd voor zorginstellingen, om een eigen maildomein op professionele wijze te laten hosten bij een degelijke hostingpartij die ook kan koppelen met het beveiligde Zorgnetwerk.

Wie kan mij hierbij helpen?

Wij hebben ondertussen al met verschillende ICT bedrijven in het land goed contact, over het migreren en beheren van mailomgevingen vanuit hosting omgevingen binnen het Zorgnetwerk, naar Office 365. Dit zijn ICT bedrijven die al ruime ervaring hebben met het beheer van zorg ICT omgevingen bij o.a. praktijken en apotheken, en dus ook goed op de hoogte zijn van de ICT behoeften van zorgverleners.

Enkele van deze partijen die wij u kunnen aanbevelen zijn:
CuraICT
Zorg-IT
RBICT
Van Vlodrop IT
Brocacef ICT

Zij kunnen de migratie voor u uit handen nemen, en stemmen met E-Zorg af hoe uw domein gekoppeld kan worden aan het zorgnetwerk.
Deze bedrijven hebben ook ervaring met het beheer van lokale netwerken en werkplekken in praktijken en apotheken die via E-Zorg zijn aangesloten op het Zorgnetwerk en zijn dus uitstekend in staat om uw gehele ICT beheer uit handen te nemen.

Afdrukken

Gerelateerde artikelen

Antwoord niet gevonden?
Klik op onderstaande link om u vraag aan de helpdesk te stellen
Stel uw vraag