1. Home
  2. Handleidingen
  3. Tweefactorauthenticatie (2FA) voor webmail.ezorg.nl
  1. Home
  2. E-Mail
  3. Tweefactorauthenticatie (2FA) voor webmail.ezorg.nl
  1. Home
  2. E-mailtoepassingen instellen
  3. Tweefactorauthenticatie (2FA) voor webmail.ezorg.nl

Tweefactorauthenticatie (2FA) voor webmail.ezorg.nl

E-Zorg neemt de veiligheid van haar gebruikers heel serieus. Het gebruik van wachtwoorden alleen is tegenwoordig niet meer genoeg. Om deze reden is de webmail omgeving van E-Zorg voorzien van “tweefactorauthenticatie” (hierna aangeduid als 2FA).

Wat is tweefactorauthenticatie?

Bij 2FA vraag je een tweede stap bij het inloggen. Met andere woorden: meer zekerheid dat de persoon is wie hij zegt dat hij is. Dat maakt toegang voor onbevoegden een stuk moeilijker. Het doel van 2FA is iemand te legitimeren:

• door te vragen wat hij weet; een wachtwoord
  • door te controleren wat hij heeft: toegang tot een app die elke minuut een code genereert
  • door te checken wie hij is: door een hardwarematige authenticatie sleutel. Ook wel bekend als een Yubikey

De webmail oplossing van E-Zorg biedt twee oplossingen voor 2FA:

• een code via een app zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator
  • een hardwarematige sleutel: een Yubikey

Hoe zet ik tweefactorauthenticatie aan?

STAP 1: Het aanzetten van 2FA gaat via de webmail omgeving van E-Zorg. Log op de normale manier in op je mailbox bij E-Zorg via https://webmail.ezorg.nl

STAP 2: Je bent nu ingelogd binnen de webmail omgeving van E-Zorg. Aan de linkerkant van je scherm zie je het navigatiemenu. Kies hier voor de optie [instellingen]

STAP 3: In het middelste scherm verschijnt nu de mogelijkheid om instellingen van de webmail aan te passen. De onderste optie betreft het aanzetten van 2FA. Klik op de optie [Twee-factor-authenticatie]

STAP 4: In het meest rechtse scherm verschijnt nu de optie om 2FA in te schakelen.
Druk op de knop [Schakel in]

STAP 5: In het volgende scherm wordt nogmaals om het wachtwoord gevraagd. Dit is nodig omdat er een belangrijke wijziging gaat plaats vinden. Het is belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door de persoon met de juiste rechten. Dus de persoon die ook het wachtwoord weet van het email adres. Vul het wachtwoord in en druk vervolgens op de knop [Doorgaan]

STAP 6: Zodra het wachtwoord is bevestigd verschijnt er een QR-code op het scherm. Deze code kan met een app op het mobiele apparaat worden ingelezen. Een app die ondersteund wordt is onder andere Microsoft Authenticator of Google Authenticator.

STAP 7: Pak nu je mobiel!. In deze handleiding hebben wij Microsoft Authenticator gebruikt als app. Andere apps zullen op een vergelijkbare manier werken. Start de Microsoft Authenticator app op. Druk vervolgens op het plus (+) teken rechts bovenin het scherm om een nieuwe code toe te voegen

STAP 8: Microsoft Authenticator vraagt vervolgens wat voor account er toegevoegd gaat worden. Dit is een persoonlijke keuze. Kies een optie om door te gaan. Scan vervolgens de QR-code die op je scherm staat (STAP 6)

STAP 9: Zodra de QR-code succesvol gescand is zal deze zichtbaar zijn binnen Microsoft Authenticator. Er is nu een 6 cijferige code zichtbaar. Deze code is 1 minuut geldig. Ga nu terug naar de webmail omgeving en klik op die optie [Volgende] (Zie voorbeeld STAP 6).

STAP 10: Er volgt nu een controle op de 2FA code. Voer het 6 cijferige code in die je zie binnen de Microsoft Authenticator app. In ons voorbeeld hierboven zou de code zijn: 901825. Druk vervolgens op [Afwerking] om de code te controlleren. Als de code klopt is de configuratie klaar.

STAP 11: De code is geaccepteerd. Dit wordt bevestigd met de melding dat 2FA aan staat. Die als voorbeeld het scherm hieronder weergegeven. In het navigatiemenu aan de linkerkant druk op [E-mail] om terug te gaan naar je mailbox.

Hoe kan ik tweefactorauthenticatie weer uitzetten?

Het is mogelijk om 2FA weer uit te zetten. Deze optie vind je op de twee-factor-authenticatie pagina binnen de webmail omgeving.

STAP 1: Volg STAP 1 tot en met 3 van hierboven om op de juiste pagina terecht te komen. Druk op de knop [Zet uit] om 2FA uit te gaan zetten.

STAP 2: : In het volgende scherm wordt nogmaals om het wachtwoord gevraagd. Dit is nodig omdat er een belangrijke wijziging gaat plaats vinden. Het is belangrijk dat dit wordt uitgevoerd door de persoon met de juiste rechten. Dus de persoon die ook het wachtwoord weet van het email adres. Vul het wachtwoord in en druk vervolgens op de knop [Doorgaan]

STAP 3: Er wordt nu om een bevestiging gevraagd of 2FA uitgeschakeld moet worden. Druk op de knop [OK] om 2FA definitief uit te schakelen.

STAP 4: 2FA is nu uitgeschakeld. Dat is zichtbaar aan het scherm om 2FA weer in te schakelen. In het navigatiemenu aan de linkerkant druk op [E-mail] om terug te gaan naar je mailbox.