1. Home
  2. E-Mail
  3. Internet mailfilters reacties op niet geaccepteerde e-mail

Internet mailfilters reacties op niet geaccepteerde e-mail

Een e-mail bericht welke niet geaccepteerd wordt door de internet mailfilters krijgt een reactie mee waarom het e-mail bericht niet geaccepteerd is.

Er is een onderscheid tussen een harde (5xx) en zachte (4xx) afwijzing.

Harde afwijzingen, Rejects met een 5xx melding, geeft aan dat het e-mail bericht niet geaccepteerd wordt en dat de verzender het ook niet opnieuw hoeft te proberen.
Over het algemeen (maar zeker niet altijd) genereert de verzendende mailserver dan een bounce bericht voor de afzender met daarin de technische uitleg waarom het bericht geweigerd is.

Zachte afwijzingen, Defer/Softbounce met een 4xx melding, geeft aan dat het e-mail bericht nog niet geaccepteerd is maar de verzender dit wel opnieuw mag proberen te versturen. Vaak doen verzendende server 5 tot 7 dagen lang elke x tijd opnieuw.
Mocht het e-mail bericht na deze tijd nog niet zijn geaccepteerd wordt over het algemeen (maar zeker niet altijd) een bounce bericht verzonden naar de verzender met de technische uitleg waarom het bericht niet bezorgd is.

E-mail kan in verschillende stadia van de SMTP flow niet geaccepteerd worden.
In de volgende stadia kunnen de mailfilters van E-Zorg een reactie teruggeven
RCPT TO (ontvanger) en End of Data (na dat de data volledig ontvangen is door de mailfilers).

In RCPT TO kunnen deze afwijzingen komen:

450 “We do not relay for example.com”
Het ontvanger domein is niet bekend bij ons op de mailfilters.
Oorzaak kan zijn dat iemand al de MX record van een domein omgezet heeft naar E-Zorg toe zonder dat wij dit aangemaakt hebben.

450 “we don’t relay for example.com”
Het ontvangende domein is wel bekend bij ons maar zend alleen via E-Zorg mail naar het internet toe. Domein ontvangt mail via z’n eigen MX records.

450 / 550 “Recipient email address unknown”
Ontvangende e-mail adres bestaat niet of is geblokkeerd door het domeinbeheerder om e-mail te ontvangen vanaf het internet.

450 / 550 “Blacklisted by recipient / 550 Blacklisted by recipient”
Afzender is geblokkeerd door de domeinbeheerder.

450 / 550 “203.0.113.1 blocked by CYREN, see https://www.cyren.com/security-center/cyren-ip-reputation-check (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
Afzender IP adres staat op de slechte reputatielijst van Cyren. Betreft hier een hoogstwaarschijnlijk een standaard spamverzender. Mocht de afzender hierop staan terwijl deze valide is en controleert heeft dat deze echt geen spam verzendt kan er op dezelfde website een verzoek tot verwijdering ingediend worden.

450 “203.0.113.1 temporarily blocked by CYREN, see https://www.cyren.com/security-center/cyren-ip-reputation-check (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
Afzender IP adres is tijdelijk geblokkeerd, dit is greylisting, bij valide pogingen komt de mail vanzelf door en wordt het IP adres van deze greylisting afgehaald.
Dit is vaak een melding bij nieuwe in gebruik genomen IP adressen die e-mail gaan verzenden.

450 / 550 “203.0.113.1 Listed on Spamhaus SBL, XBL, PBL”
Afzender IP adres is bekend bij Spamhaus op de desbetreffende lijst.

450 / 550 “PTR domain example.com Listed on Spamhaus DBL”
Pointer domain record van afzender IP adres staat bij Spamhaus op DBL lijst.

450 / 550 “HELO/EHLO example.com Listed on Spamhaus DBL
HELO of EHLO domein van server adres staat bij Spamhaus op DBL lijst.

450 / 550 “Mail From example.com Listed on Spamhaus DBL
Afzender domein staat bij Spamhaus op DBL lijst.

450 / 550 “Remote PTR example.com Listed on Spamhaus ZRD, domain first seen less then 25 hours ago.”
Pointer record van het afzender IP adres is niet eerder gezien op internet.
Als een domein die online komt direct e-mail gaat verzenden is verdacht. Dit domein dient dan ook eerst 24 uur actief te zijn voordat er überhaupt e-mail van geaccepteerd wordt.

450 / 550 “HELO/EHLO example.com Listed on Spamhaus ZRD, domain first seen less then 25 hours ago.”
HELO of EHLO domein is niet eerder gezien op internet.
Als een domein die online komt direct e-mail gaat verzenden is verdacht. Dit domein dient dan ook eerst 24 uur actief te zijn voordat er überhaupt e-mail van geaccepteerd wordt.

450 / 550 “Mail From example.com Listed on Spamhaus ZRD, domain first seen less then 25 hours ago.”
Afzender domein is niet eerder gezien op internet.
Als een domein die online komt direct e-mail gaat verzenden is verdacht. Dit domein dient dan ook eerst 24 uur actief te zijn voordat er überhaupt e-mail van geaccepteerd wordt.

450 / 550 “Mail From example.com Listed on Spamhaus HBL, Email address observed in spam.”
Afzender e-mail adres komt voor in spam aanvallen, deze lijst komen de veelgebruikte domeinen in voor, zoals gmail.com en outlook.com omdat het daar niet mogelijk is om het gehele domein te blokkeren.

450 / 550 “Illegal character in recipient address”
Karakters die eigenlijk niet voorkomen in e-mail adressen worden standaard tegengehouden. Mochten er e-mail adressen zijn waarin deze karakters voorkomen kunnen deze vrijgegeven worden in het beheerportaal.

450 / 550 “Recipient lookup failed”
Ontvanger e-mail adres is niet bekend op de mailserver, controleer of de het ontvanger e-mail adres nog wel bestaat bij uw contactpersoon.

In End of Data kunnen deze afwijzingen komen:

450 / 550 “Blacklisted by recipient”
De ontvanger heeft u op een blacklist gezet. ga na bij uw contactpersoon of dit per abuis er.

450 / 550 “203.0.113.1 does not pass SPF checks for example.com (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
Afzender domein (envelope From) heeft een SPF record ingesteld, het IP adres waar deze mail nu vanaf gezonden is staat niet in dit SPF record vermeld.

450 / 550 “DKIM fail for selector._domainkey.example.com: fail (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
De DKIM hash in de e-mail komt niet overeen met de inhoud van de e-mail zelf. E-mail is mogelijk aangepast tussen verzenden en ontvangen. Ook DKIM foutieve opzet komt geregeld voor.

450 / 550 “The messages violates the DMARC policy of example.com (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
Afzender domein heeft een DMARC policy waaraan deze e-mail nu niet voldoet.
afgezonderd van implementatie fouten bij de verzender zien wij hier vaak doorgestuurde mailtjes waarin dit fout gaat. Dan heeft de oorspronkelijk ontvanger een forward op de mailbox ingesteld naar een ander adres toe zonder de juiste implementatie.

450 / 550 “Rejected by spam filter (1xxxxxx4-4xxb-1xxb-axxf-0xxxxxxxxxx1)”
E-mail bericht wordt gezien als spam, dat kan komen omdat deze op een bekende lijst staat bij een van onze afgenomen antispam diensten of omdat de opzet en inhoud van het bericht er op spam lijkt.
Neem contact op met ontvanger om na te gaan of dit gewenste mail is en wat eventueel de oorzaak is van de kwalificatie als spam. Hierbij zou ook u beheerder/applicatie leverancier u bij kunnen helpen.

450 / 550 “File types with this extenstion are not allowed.”
E-mail bericht bevat een bijlage welke niet toegestaan. Verzend het bestand op een andere wijze.

450 / 550 “File is password encrypted.”
E-mail bericht bevat een bijlage welke met een wachtwoord versleutelt is. Verzend het bestand op een andere wijze.

450 / 550 “File types which may contain executable code are not allowed.”
E-mail bericht bevat een bijlage welke niet toegestaan. Verzend het bestand op een andere wijze.

450 / 550 “File types with example/example mime-type are not allowed.”
E-mail bericht bevat een bijlage welke niet toegestaan. Verzend het bestand op een andere wijze.