1. Home
  2. E-Mail
  3. Mailbox grootte, opschoning en archiveren.

Mailbox grootte, opschoning en archiveren.

Inleiding

In dit artikel beantwoorden wij enkele veel gestelde vragen over het gebruik van mailboxen bij E-Zorg.

NB. Het onderstaande gaat over de inhoud van uw mailbox op de mailserver van E-Zorg.
Als u altijd in de webmail (https://webmail.ezorg.nl) werkt, dan is alle onderstaande informatie over mailboxgrootte e.d. van toepassing.
Maar het kan ook zijn dat u in een mailprogramma zoals Outlook werkt, en dan zijn de volgende twee situaties mogelijk:
Mogelijkheid 1: Uw mailprogramma kan ingesteld zijn om altijd alle mail uit uw mailbox van onze server op te halen. (het POP3 protocol)
Na het ophalen van de mail is uw mailbox op onze server dan leeg omdat alles op uw computer staat. In dat geval hoeft u geen rekening te houden met de maximale grootte die in dit artikel beschreven is, en wordt er door E-Zorg ook geen mail automatisch verwijderd.
Daarbij is het natuurlijk wel van belang dat u ook regelmatig backups maakt van uw computer; want als uw computer stuk gaat kunt u geen mails terughalen van de E-Zorg mailserver, en bent u zonder eigen backup dus alles kwijt.
Mogelijkheid 2: Uw mailprogramma kan ook ingesteld zijn om de volledige inhoud van uw mailbox op onze server te laten zien; maar niets op te halen van de server. (het IMAP protocol)
In dat geval blijft alle mail die u bewaart dus daadwerkelijk in uw mailbox op onze server staan, en gelden de hieronder beschreven regels voor de maximale mailbox grootte, en het automatisch verwijderen van mail uit uw prullenbak dus wel.

Uw lokale systeembeheerder/werkplekbeheerder kan u vertellen hoe uw mailprogramma is ingesteld en wat dat dus voor u betekent, en u eventueel verder helpen met deze instellingen.

Wat is de maximale grootte van een mailbox bij E-Zorg?

Naast het maildomein ‘ezorg.nl’ host E-Zorg ook vele maildomeinen van klanten (eigen domeinnamen). De maximale grootte per mailbox is daarbij anders dan bij de ‘ezorg.nl’ mailboxen.

Voor ‘ezorg.nl’ mailboxen geldt een maximale grootte van 5GB per mailbox.
Voor eigen domeinen die E-Zorg host geldt een maximale grootte van 1GB per mailbox.

Welke mappen in mijn mailbox worden er meegeteld voor de grootte?

Alle mappen in uw mailbox tellen mee.
Dus niet alleen het ‘Postvak In’ en de eventuele submappen die u daaronder zelf heeft aangemaakt, maar ook ‘Verzonden’, ‘Verwijderd’ (Prullenbak), ‘Concepten’ en ‘Spam’.
Wanneer u berichten uit uw Postvak In of andere mappen verwijdert, worden die verplaatst naar de Prullenbak/Verwijderde Items; maar tellen dan dus nog steeds mee in de inhoud van uw mailbox.

Hoe kan ik belangrijke berichten bewaren en toch mijn te volle mailbox opschonen?

Als u oudere berichten wilt bewaren maar uw mailbox vol raakt, dan kunt u de oudere berichten archiveren. Binnen de webmail is er helaas geen optie voor archiveren, omdat u op onze mailserver geen andere opslagruimte heeft dan die in uw mailbox.
Uiteraard kunt u in de webmail wel zelf submappen maken om structuur aan te brengen en goed overzicht te houden in uw mailbox, maar die submappen tellen dus wel mee voor de maximale grootte.

U kunt wel op uw eigen computer een archief opslaan met een mailprogramma zoals Outlook. Mocht u verder geen gebruik willen maken van een lokaal mailprogramma, dan kunt u ook het gratis mailprogramma Mozilla Thunderbird gebruiken voor het maken en uitlezen van een lokaal mailarchief; en verder met de webmail blijven werken.
Met het archiveren worden alle mails die u selecteert, opgeslagen in een bestand op uw eigen computer. Dat kunt vervolgens ook weer uitlezen met een mailprogramma.
De berichten die u gearchiveerd heeft, kunt u vervolgens verwijderen uit uw mailbox; om zo ruimte vrij te maken.

Uw lokale systeembeheerder/werkplekbeheerder kan u helpen met het installeren, instellen en gebruiken van een mailprogramma, en het maken/gebruiken van mail archieven.

Verwijdert de E-Zorg mailserver berichten uit mijn mailbox?

De prullenbak in uw mailbox op de E-Zorg mailserver bewaart de verwijderde berichten maximaal twee jaar.
Indien u de prullenbak in de webmail (of in uw mailprogramma bij de hierboven beschreven ‘Mogelijkheid 2″ ) dus niet handmatig leegt, worden berichten na twee jaar permanent verwijderd.

Verder worden er door de E-Zorg mailserver dus geen berichten uit uw mailbox verwijderd.

Ik heb per ongeluk berichten of mappen verwijderd, kan E-Zorg die terugbrengen uit een backup?

Van alle E-Zorg servers worden uiteraard wel regelmatig backups gemaakt voor het geval dat er problemen ontstaan in onze datacenters.
Maar het is helaas niet mogelijk om specifieke mailboxen, mappen of berichten terug te halen uit een backup.

Als u dus per ongeluk berichten of mappen verwijderd, of door problemen met uw computer of mailprogramma iets kwijt bent, kunnen wij dat helaas niet voor u herstellen.