ClamAV update server

Via het E-Zorg netwerk gaan alle klanten via dezelfde IP adressen naar het internet.
De generieke Clamav update server database.clamav.net past op source IP adressen rate-limit toe.
Hierdoor kan het voorkomen dat volledige updates niet meer binnen gehaald kunnen worden via het E-Zorg netwerk.

Cisco Talos, de huidige makers van ClamAV, bieden een tool aan om deze updates beschikbaar te stellen via een eigen private mirror: cvdupdate.

E-Zorg biedt via deze tool de updates aan binnen het E-Zorg netwerk voor gebruikers.

De aanpassing die hiervoor nodig zijn kunnen gedaan worden in de freshclam.conf file.
Voor Debian/Ubuntu gebaseerde systemen kan deze gevonden worden in /etc/clamav/freshclam.conf.

Voeg deze regels toe aan de freshclam.conf

DatabaseMirror https://clamavupdate.ezorg.nl

HTTPProxyServer proxy.ezorg.nl
HTTPProxyPort 8080

De volgende regels dienen weggehaald te worden uit gecommenteerd zijn met een #

DatabaseMirror db.local.clamav.net
DatabaseMirror database.clamav.net

herlaad de configuratie:

systemctl restart clamav-freshclam

Controleer via de log file of de update gelukt is:

cat /var/log/clamav/freshclam.log