1. Home
  2. Internet toegang en Wifi gebruik

Internet toegang en Wifi gebruik

Internet

E-Zorg levert geen Internet verbindingen zoals u van thuis gewend bent; de E-Zorg verbindingen bieden toegang tot het beveiligde, landelijke Zorgnetwerk. Zo kunt u vertrouwen op veilige toegang tot de zorg gerelateerde informatiebronnen en het veilig uitwisselen van berichtenverkeer met andere zorgverleners.

Het zorgnetwerk is goed afgeschermd van het publieke Internet, om hackers, virussen en andere bedreigingen buiten de deur te houden.
Dit is onder andere gedaan door het hele netwerk achter één Internet toegangspunt te ‘verbergen’. Terwijl u van uw Internet provider thuis in de meeste gevallen een eigen, publiek IP adres krijgt waarop uw modem en lokale apparaten vanaf het Internet benaderd kunnen worden, krijgt u van E-Zorg geen eigen, publiek IP adres en lijkt uw lokale netwerk op het Internet helemaal niet te bestaan. Zo wordt het voor hackers een heel stuk moeilijker om uw apparatuur in de praktijk/ apotheek vanaf het Internet te benaderen.

Proxy server

Een onderdeel van deze beveiliging is ook dat via de E-Zorg verbinding meestal het gebruik van de E-Zorg Proxy server vereist is. Die zorgt ervoor dat u niet rechtstreeks contact maakt met een website die u bezoekt, maar dat aan onze eigen proxy server vraagt. Die proxy server haalt de website op, en geeft dat binnen het beveiligde netwerk aan uw computer door.

Beperkingen

Alle beveiligingstechnieken die E-Zorg toepast om uw apparatuur en gegevens veilig te houden, hebben wel tot gevolg dat er beperkingen gelden voor het gebruik van Internet verkeer. Zoals hierboven al genoemd, is het gebruik van de E-Zorg proxy server in de meeste gevallen vereist. Maar dat betekent ook dat via het E-Zorg netwerk alleen de hoognodige netwerkpoorten openstaan, zoals die bekend zijn van algemeen Internet gebruik en het gebruik van de veel voorkomende, zorg gerelateerde applicaties en diensten.
Ook is het bij een E-Zorg verbinding alleen mogelijk om connecties naar Internet toe (uitgaand) te maken, en kunnen connecties niet van Internet naar uw apparatuur toe (inkomend) worden opgezet.

Voor de zorg gerelateerde diensten die wel inkomende connecties vereisen, beschikken de meeste leveranciers van die diensten over een eigen, beveiligde toegang tot het Zorgnetwerk; zodat zij niet vanaf het Internet bij uw systemen hoeven.

Uitzonderingen

In sommige gevallen zijn er connecties naar Internet nodig op ‘afwijkende poorten’, om bepaalde applicaties te kunnen gebruiken via de E-Zorg verbinding.
Indien de leverancier exact kan aangeven welke netwerkpoorten voor hun applicatie nodig zijn, en naar welke IP adressen uw werkplek die connecties moet kunnen opzetten, dan kunnen wij vaak de configuratie aanpassen om dit mogelijk te maken.
Dit kan niet in het geval van grote hoeveelheden IP adressen en/of poorten, maar slechts enkele per dienst.
Ook is het van belang dat de opgegeven IP adressen en netwerkpoorten statisch zijn, als daarin iets veranderd nadat wij het open hebben gezet, dan zal het niet meer werken.

Whatsapp, zonnepanelen, camerasystemen

Voor veel ‘niet zorg gerelateerde’ Internet diensten, zoals Whatsapp, beheer apps voor zonnepanelen of camerasystemen, cloud diensten, enz. zijn vaak netwerkeisen van toepassing die bij gebruik van een gewone Internet verbinding geen problemen opleveren.
Het gaat dan vaak om connecties naar ‘afwijkende’ netwerkpoorten, naar wisselende IP adressen of -ranges op het Internet. Sommige systemen vereisen zelfs toegang vanaf het Internet naar uw computer, zonnepanelen, camera’s, enz.

Via een E-Zorg verbinding is dat niet mogelijk; ook niet wanneer wij op uw E-Zorg router een aanpassing doen voor het gebruik van een eigen Access-point. (zie hieronder)

Wifi Access-Points achter een E-Zorg verbinding

E-Zorg levert geen Wifi apparatuur, de E-Zorg routers (modems) hebben die functie niet en wij ondersteunen het gebruik van Wifi ook niet omdat draadloos netwerk per definitie minder stabiel en minder veilig is. Uw apparatuur en netwerkbekabeling ligt bij een bedraad netwerk veilig afgesloten in uw pand; maar als fysieke toegang tot uw pand en infrastructuur niet nodig is om uw netwerk te bereiken, dan wordt het al een stuk makkelijker voor kwaadwillende personen om een poging te wagen uw systemen binnen te dringen.

Toch krijgen wij soms het verzoek om de configuratie van een E-Zorg router aan te passen, zodat het mogelijk wordt om er zelf een Wifi Access-point op aan te sluiten.

Daar hebben wij dan ook wel een oplossing voor, waarbij een apart netwerkje op uw E-Zorg router kan worden aangemaakt, dat gescheiden is van uw zorg gerelateerde apparatuur en gegevens.
Dit is dus niet bedoeld om via draadloze verbinding met uw HIS of AIS te werken, maar voor bijvoorbeeld basis Internet toegang op uw tablet of mobiele telefoon.

Deze oplossing biedt echter geen volledig open Internet toegang.
Hiermee is het nog steeds niet mogelijk om inkomende connecties van het Internet toe te laten, ook is het nog steeds niet mogelijk om de toegang naar Internet (uitgaand) volledig open te zetten op alle poorten en protocollen.

Zoals hierboven al beschreven is, is volledig open Internet via een E-Zorg verbinding niet mogelijk. Als u toch graag open Internet toegang wilt gebruiken, dan adviseren wij om een gewone Internet lijn naast de E-Zorg verbinding te laten aanleggen.
Op die manier kunt u de onbeveiligde Internet toegang ook strikt gescheiden houden van het zorgnetwerk.

Gasten netwerk

Ook indien u een gasten netwerk wilt bieden waarop bezoekers, patiënten, enz kunnen verbinden voor Internet toegang, raden wij u aan om dat altijd te scheiden van uw zorg gerelateerde netwerk en -systemen.
Want niet alleen gaat het gebruik van Internet voor gasten ten koste van de prestaties van uw bedrijfskritische systemen zoals het HIS/AIS, maar ook vormt dit een risico voor de beveiliging van uw patiënten informatie e.d.

Vragen?

Indien u meer informatie wilt, of specifieke vragen heeft, over het gebruik van de E-Zorg verbinding voor Internet toegang of het gebruik van een Wifi netwerk, kunt u contact opnemen met onze helpdesk.

Afdrukken
Antwoord niet gevonden?
Klik op onderstaande link om u vraag aan de helpdesk te stellen
Stel uw vraag